Werk

Het oogt allemaal zo simpel. Een plastic shampoofles met daarop een zeiltje, vastgemaakt met elastiekjes. Een houten kruk waarvan de onderdelen bijeen gehouden worden door gewikkeld touw. En dan die speelgoedautootjes, opgebouwd uit niets anders dan stalen buis- en kokermateriaal. 

Hovers is gefascineerd door eenvoudige materialen en technieken. Daarmee bouwt hij begrijpelijke meubels, verlichting, interieurobjecten en miniaturen: helder en een tikje tijdloos. “De ‘leesbaarheid’ is essentieel voor mij, je moet de constructie kunnen zien.” Nog eens onderstreept door de beeldende productnamen die verwijzen naar die vaak alternatieve opbouw: ‘Flessenbootjes’, ‘Wikkelkruk’, ‘Stoklamp’.

Grotere objecten beschouwt hij als architectuur in het klein. Zo refereert boekenkast Casco aan het stramien van een flatgebouw. Verwonderlijk zijn al deze associaties niet, want Hovers komt uit een geslacht van ambachtslieden: timmerman, meubelmaker, aannemer. Zijn atelier in Raamsdonksveer is ondergebracht in de voormalige betonfabriek van zijn vader, voor hem nog steeds een idyllische plek. “Bouwen en construeren, dat is ons op het lijf geschreven.”

 

Improviseren met weinig

De zoektocht naar de ultieme eenvoud komt vreemd genoeg voort uit zijn natuurlijke neiging tot decoratie. “Ik kan intens genieten van pracht en praal. Maar die ervaringen hebben mij ook een spiegel voorgehouden. Overdaad past niet bij mijn persoon, wel terughoudendheid.” In dat spanningsveld tussen uitbundigheid en zelfbeheersing ontwikkelde hij zijn visie: een diepgeworteld streven naar overzicht.

In een wereld waar alles mogelijk lijkt, heeft Floris Hovers zichzelf doelbewust beperkingen opgelegd. De materialen waarmee hij graag werkt komen zó uit de groothandel: houten planken, stalen profielen, klossen touw. De technieken zijn al even basaal: zagen, lassen, stansen, snijden. 
Die afbakening geeft hem grip op de materie. En de rust om van daaruit een zoektocht te starten. Niet naar het onbekende, maar juist naar het aanscherpen van het bekende. ‘Improviseren met weinig’ is geleidelijk uitgegroeid tot zijn kracht. 

 

Driedimensionale cartoons

Een fraai voorbeeld van de kracht van dat minimaliseren vormen de ArcheToys, een collectie miniatuurvoertuigen. Om uiteindelijk tot een herkenbare productfamilie te komen, moest de range aan profielen proefondervindelijk niet worden uitgebreid, maar juist versmald. Alleen zó bleven de modellen herkenbaar, appellerend aan het collectieve geheugen. Een tankwagen, tractor, een stationcar. Het ontwikkelen van het juiste archetype vereist een scherpe beschouwing van vorm en kleur, even minutieus als compromisloos.

Maar is dat karakteristieke silhouet eenmaal gevonden, dan blijkt die blauwdruk naadloos vertaalbaar in andere materialen. Zoals de kartonnen variant (CARton), naar eigen inzicht beschilderbaar. Nog verder gaat de houten blokkendoos (CARtools) waarmee de gebruiker zelf z’n droomauto kan samenstellen. Compleet met kegeltjes die het priemende licht van de koplampen verbeelden. Waardoor het object uiteindelijk een driedimensionale cartoon is geworden. Universeel leesbaar, wereldwijd. Door kinderen én volwassenen die er hun jeugdherinneringen op projecteren. Reden voor het Italiaanse designlabel Magis om naast de complete reeks ArcheToys ook de blokkendoos CARtools op te nemen in hun collectie.  

 

Werkplaats = speelplaats

Het ontwerpen van miniaturen komt niet uit de lucht vallen. Floris Hovers heeft iets met speelgoed. Vintage speelgoed wel te verstaan, uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Een onbekommerd tijdperk dat haaks staat op de hectische wereld van nu. In zijn showroom staat een klein deel van zijn verzameling: brandweerauto’s, blikken speelgoed, bouwdozen. Het biedt een inkijkje in een ander facet van Hovers’ ontwerpbenadering. Weer die hang naar eenvoud, maar nu als contragewicht. “Ik wil de puurheid van het kinderlijke graag vasthouden. Design is voor mij, nog steeds, een speelse manier om de volwassen wereld tegemoet te treden. Knutselen mijn favoriete werkwoord.” 

 

Industrieel handwerk

Zoals hij vroeger, al spelend op de betonfabriek, vorm gaf aan een globaal concept, zo werkt hij nog steeds. Tekentafel en werkbank staan dicht naast elkaar, onafscheidelijke ijkpunten in een cyclisch ontwerpproces. Kennis en intuïtie gaan hand in hand: schetsen, maken, verfijnen, opnieuw schetsen, opnieuw maken. Een vorm van bijna meditatief ‘slow design’ waarbij alle overbodige zaken geleidelijk verdampen. “Ik zit voor mijn gevoel altijd in een proces. Dingen zijn nooit compleet af, maar dogmatisch wordt dat niet. Soms zijn ze gewoon goed zoals ze zijn.”

Met de computer werkt hij nauwelijks – passer en geodriehoek zijn voor hem voldoende. Alles moet in eerste instantie zelf te produceren zijn of, op industriële schaal, met relatief beperkte middelen uitvoerbaar. Ook qua productie zoekt hij de balans tussen uitersten, tussen het handmatige en het machinale. ‘Industrieel handwerk’ zoals hij zelf treffend omschrijft. 

 

Grafisch handschrift: 2,5D

Zijn grafische achtergrond heeft overduidelijk z’n sporen nagelaten. Tijdens zijn zoektocht naar de kern van een functioneel object komt Floris Hovers uiteindelijk terecht bij het schematische archetype. Een silhouet of outline die in één oogopslag herkenbaar is, net als pictogrammen of cartoonfiguren.

Die grafische beeldtaal wordt later op de werkbank weer omgezet in een ruimtelijk product. Van overdadig 3D naar kristalhelder 2D, om vervolgens weer op te schalen naar 2,5D – ‘een cartoon in 3D’. Zonder uitzondering voorzien van een kwinkslag. Want na het afpellen van alle overbodige details – laag na laag – volgt altijd weer een onverwachte zijstap. Een kleine eigenwijsheid die alles een nieuwe lading geeft. Speelgoedautootjes met de voorste wieltjes vóór het frame die gretigheid suggereren, een staande lamp waarbij het snoer een wezenlijk onderdeel wordt van het design. Het is de crux in zijn handschrift: een gecontroleerde ‘misstap’ (faux pas) binnen een verder perfect beeld- en maatsysteem. 

 

Context: ontroerend eenvoudig

Kleur vormt een integraal onderdeel van elk ontwerp, de finishing touch. Een gegeven dat vanaf het begin al meegenomen wordt in het ontwerpproces. Trefzekere signaalkleuren en dito kleurcombinaties geven zijn sobere producten uiteindelijk hun kenmerkende vorm en expressie. Ook in zijn kleurgebruik tendeert hij naar de rustgevende sfeer van de jaren ’50. Een palet van zachte, sympathieke, veelal secondaire kleuren. Passend bij de ontwapenende naïviteit van de gebruikte vormtaal. Kleur, vorm en maatverhouding smelten uiteindelijk samen tot een icoon, een product met een context.

“Mijn objecten communiceren gevoel: herkenning en herinnering. Puur menselijke emoties komen dan los. Ik laat zien hoe ontroerend eenvoud kan zijn.”

 

2014

DONK – table designed for LABEL van den Berg

IMM cologne design fair presentation for LABEL

Featured Editions by Stylepark at IMM Cologne – presentation for LABEL van den Berg

Object Rotterdam – exposition in ‘the Rotterdam’

UNITS – design im netz der teile – Exhibition Sparda Bank Münster by S-works

Galerie Jaqcues Cerami - duo exhibition Jean-Baptiste Sauvage + Floris Hovers

 

2013

Lecture and workshop at ECAL/Ecole cantonale d'art de Lausanne Switserland

MAGIS ArcheToys became part of the collection Fuoritema MAGIS spa

Think Dutch – a new book by FRAME and DAAB - Flessenboot/bottle boat on cover

Tutto Bene – 10th anniversary group exhibition Zona Tortona Milan Designweek

Object Rotterdam – exposition in NAI Netherlands Architecture Institute

Guest at Kunststof TV / NTR Dutch public broadcaster

Participation of panel about contentmarketing and social media - E-Home&Deco congres RAI Amsterdam

Lecture – TOPOS centre of architecture Maastricht

Animation-movie from the CARton cars made by Remy van Zandberg

Inside Design Amsterdam – group presentation

Tabloid Tables together with Vij5 part of the collection designlabel Vij5 Eindhoven

Dutch Design Week Eindhoven broad presentation solo works at Strijp S/Klokgebouw

Volvo trucks The Netherlands - special design business gift

Gemeente Museum Den Haag – part of WONDERCHAMBERS exhibition for children – Movie about making a chair

Meesterlijk Design and Crafts fair Amsterdam – Westergasfabriek

Exhibition Second Life, from worthless to valuable – by YKSIexpo - Amman (Jordan)

 

2012

Teacher spatial design at the academy of fine art AKV st. Joost Breda

Stoklamp part of the collection Functionals

Biennale Interieur Kortrijk Belgium – presentation various works of furnuture Floris Hovers Collection

Inside Design Amsterdam – solo presentation Floris Hovers collection

Stedelijk Museum Amsterdam – workshop designing cars

Dutch Design Week – presentation CARton cars – Piet Hein Eek Eindhoven

Samsung notebook - cooperation to Dutch web campaign for Samsung Notebook

Design Flessenboot/Bottleboat part of collection Goods Amsterdam

Galerie 37 – 37 graden – exposition art/design/fashion – bottle boat

Book illustrations – Historic book with stories for children about the dutch region Heusden and Althena

Design CARton – Modelcars made of Cardboard and plywood

LODZ design festival – exhibition design for children

 

2011

Teacher spatial design at the academy of fine art AKV st. Joost Breda

ArcheToys incorporated into the permanent collection of the Stedelijk Museum Amsterdam

Design ‘Panaltybench’ oak

Solopresentation Milan - Salone del Mobile – Ventura Lambrate - autofficina

Temporary 2 exposition Stedelijk Museum Amsterdam – collection ArcheToys

Dutch Design Week - group presentation/exposition – Piet Hein Eek Eindhoven

Part of Exposition ‘Huize Brabant’ – BKKC tilburg

LODZ Design Festival – Poland – exposition NEOFARM – Suggested Tin – ArcheToys

Makers Festival Amsterdam – workshop with kids making a Bottle boat

Lecture ‘from rags to Apps’ -Toy design in an evolving world' op het Shenkar College of Engineering and Design in Tel Aviv, Israel. 

Winner Sanoma Woon Awards – young designtalent

NEW studio and Wokshop in Raamsdonksveer the Netherlands

Inside Design Amsterdam – solo presentation Flessenboot/Bottle boat

Stedelijk Museum Amsterdam – workshop making boats

 

2010

Teacher spatial design at the academy of fine art AKVst. Joost Breda

Inside Design Amsterdam – Elle   - presentation Lloyd Hotel together with desiglabel Vij5

Dutch Design Week Eindhoven – exposition/presentation various works at Piet Hein Eek

Design Flessenboot/Bottleboat

Design showcase ‘VAKWERK’

Design fixed lounger upholstered and armrest

Publication ArcheToys - book aboutTOY design by publisher GESTALTEN

 

2009

Teacher spatial design at the academy of fine art AKVst. Joost Breda

Belgrade Serbia – Cultural Centre of Beograd exposition, lecture and workshop

Kunsthal Weert – Jack Vreeke – exposition ArcheTOYS

Galerie COSC bergen op Zoom – solo exhibition

Ontwerp op de weg – Designroute in the city of Haarlem

Publication ‘Magazine mixt’– The independent Designguide – Laura Housely

Wrapped stool part of the collection Design label Vij5 Eindhoven

Tutto Bene Salone del Mobile Milan – group presentation

Design Plankfurniture serie 01 writing desk – coffetable - tabel

Publication ArcheToys - book PLAY ALL DAY by Chris van Uffelen – publisher BRAUN

 

2008

Teacher spatial design at the academy of fine art AKVst. Joost Breda

Salone Del mobile Milaan ) presentation Arche Toys bij Goods Amsterdam

Onomatopee exposition DESARTING together with artist Charles van Otterdijk various works

Dutch Designhouse Eindhoven exhibition (2008) The Family of Form – Galerie YKSI

Dutch Design Week Eindhoven presentation solo works at Strijp S/Klokgebouw

Via Milano (2008) – Arche Toy collectie

Design Plankfurniture serie 01 stool - chair - bench

 

2007

Artifact (2007) international contemporary crafts fair Bruges – presentation works

Dutch Design Week Eindhoven presentation solo works at Strijp S/Klokgebouw

Exposition Dutch Villige Noordbrabants Museum Den Bosch

 

2006

Exposition AEKI Breda stichting KOP BREDA

Exposition Dutch Villige Noordbrabants Museum Den Bosch

Dutch Design Week Eindhoven presentation works at Strijp S/Klokgebouw

Employed at Piet Hein Eek

Design second serie of Archetoys

ArcheToys part of the collection GOODS Amsterdam

 

2005

Salone del Mobile Milaan - Order:systems and paterns against chaos in the world

New York Designweek - expositie Dutch Village: innovative traditions in design from the Netherlands

Exposition: interior design fair Amsterdam

Dutch Design Week group exposition: Belezza Universale – serie of furniture universal construction

Employed at Piet Hein Eek

Design first serie of Archetoys

 

2004

Graduated in the direction Atelier, Design Academy Eindhoven

Nomination economy price Northern Brabant (Netherlands)

Graduation show Design Academy Eindhoven(2004)- graduation projects Fixed and suggeting Tin

Employed at Piet Hein Eek

Design Fixed chairs and cabinet Suggesting Tin

 

 

Downloads